90 éves a Jézus Szíve Plébániatemplom

Elérkeztünk templomunk felszentelésének kilencvenedik évfordulójához. Kilencven évvel ezelőtt hatalmas összefogással, nagy ünnepség keretében adták át az itt élőknek a Jézus Szíve templomot, amit 1929. október 28-án szenteltek fel. A helyi hírlap ekként tudósított az eseményről:

"Szombaton este zsufolt autóbuszok indultak a Gyárváros felé. Mintha egész Győr együtt akart volna ünnepelni a derék gyárvárosiakkal. Az első háztól kezdve végig, valamennyi ablak kivilágítva. Csupa virág, lobogó gyertyafény az utca.

A templomtéren türelmes csendben vár a közönség. ... A virággal felékesített Gyárváros borus vasárnapi reggelre ébredt.

A nagy ünnepségre minden készen állott és a csepegő eső azt elrontani igyekezett. De az örömöt, a lelkesedést, a boldogságot nem lehet a szivekbe fojtani. A szitáló esőről nem vesznek tudomást. A főgimnázium cserkészcsapatának fúvószenekara zenés ébresztővel járja végig a városrészt. Az ébresztő már nem ébresztett, mert a gyárvárosiak kora reggeltől talpon voltak és aki nem volt elfoglalva a rendezés munkájával, az kívülről szemlélte, csodálta az új templomot, mert annak nemes aránya és a nekünk még nagyon is szokatlan modernsége nagy hatással van a szemlélőre."

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult e virtuális emlékkönyv elkészüléséhez, kellemes lapozgatást, nézelődést kívánunk mindannyiuknak, és aki kedvet kap előkeresni régi fényképeit, dokumentumait a régi templomi eseményekről, ne habozzon megkeresni bennünket, hogy a bejegyzéseket tovább bővíthessük. Ha valaki kiegészítést szeretne tenni a képekhez, pontosítaná a dátumot, netán a rajta szereplők kilétéről tudomása van, szintúgy keressen fel bennünket akár facebook-on, akár e-mailben. (Berente Erika - jezusszivegyor [kukac] gmail [pont] com)